Monday, August 15, 2011

Chocolate cake without butter

Ingredients:

  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir 
(Gula pasir tu x perlu blend dulu, pakai masuk mcm tu jer)
  • 1 cawan gula perang
Bahan A
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
Bahan B
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum 
     Topping 
    • 1/2 cawan koko van hauten
    • 1/2 cawan susu pekat
    • 1 sudu besar minyak masak

    Instructions:

    1. Pukul telur hingga kembang
    2. Masukkan gula dan pukul lagi
    3. Kemudian masukkan minyak masak
    4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
    5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
    6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk

    PETUA:

    Apa2 jenis kek atau muffin.. bila step masuk tepung tu, seelok-eloknya jgn guna mixer.. kacau dgn spatula atau sodek kayu je.. tujuannya nak bagi udara masuk dlm kek.. so bila ada banyak ruang udara masuk dlm kek.. kek akan jadi lebih gebu.. sebab tu jugalah tepung kena masuk sikit demi sedikit..

     


    No comments:

    Post a Comment