Monday, August 15, 2011

Oreo Cheese cake version chill ke-2

Bahan-bahan ( 1 tin kek bulat - 10 inci )

BASE
120 g Oreo biscuits yang dikisar (biskut sahaja)
120 g mentega cair

FILLING
(A)
2 biji kuning telur
120 g gula
160 ml susu
(B)
250 g cream cheese
2 1/2 sudu besar gelatin dicairkan dalam 6 sudu besar air mendidih
250 g whipping cream (dipukul sedikit) [selalunya dijual dalam paket mcm susu kotak di bahagian diary products di supermarket]
1/2 sudu besar jus limau (lemon)
Krim dari biskut Oreo yang digunakan dalam BASE
2 keping biskut Oreo yang dipecahkan kecil (untuk menjadikan cake berbintik hitam)

Cara-cara



BASE : Campurkan biskut dan mentega. Tekankan dalam baking tin bulat yang boleh dibuka bawahnye. Letakkan dalam peti sejuk untuk membiarkan basenya mengeras.



Masak bahan-bahan dalam (A) atas double boiler. Kacau sehingga mendidih dan sebati. Jika tiada double boiler, letakkan periuk kecil dalam periuk besar yang diisi air, pastikan tiada air masuk periuk kecil dan masak bahan2 dalam periuk kecil - mcm dalam gambar

Pukul cream cheese sehingga lembut dan masukkan bahan-bahan lain dalam (B). Pukul sehingga sebati. Masukkan bahan (A) yg telah di'double-boil'kan tadi Tuangkan dalam Base yang disediakan dalam step 1. Sejukkan dalam peti sejuk (bukan freezer) selama 2-3 jam

No comments:

Post a Comment