Wednesday, July 13, 2011

Oreo Cheese Cake (water bath method)

Written by:http://dapurkuberasap.blogspot.com/

RESEPI KEK OREO CHEESE

Bahan Dasar

  • 300gm biskut oreo - di buang krimnya
  • 50gm mentega cair
Bahan Filing:-
  • 750 gm keju krim
  • 130 gm gula kaster (hanya guna 100gm)
  • 1/2 tbsp esen vanila
  • 2 biji telur (saya tambah 2 biji lagi)
  • 250ml whipping krim
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 20 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya
  • 2 sudu kecil tepung gandum (optional)

Cara-cara:-
  1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan .bulat 8"8", . Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
  2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  4. Tuangkan kesemua bahan Filling, ke atas dasar biskut tadi.
  5. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka. 
Reference:
Keju krim - brand phildelphia atau anchor.
Kat kotak silver tertulis cream Cheese....whipping krim mmg tulis whip cream dan jula kat tpt air yogurt atau peti ais ...
Lemon utk rasa masam..kalau tak suka ganti dgn Cream of tartar (serbuk putih jual dlm botol..kat bakery biasa ada jual)

No comments:

Post a Comment